Καρκινος του Μαστου

Image Source: everydayhealth.com

Το στήθος αποτελείται από αδένες που παράγουν γάλα και περιβάλλεται από λίπος και συνδετικό ιστό. Οι αδένες συνδέονται με αγωγούς, οι οποίοι μεταφέρουν γάλα στη θηλή. Ο καρκίνος του μαστού ανήκει γενικά στα αδενοκαρκινώματα. Αναπτύσσεται στους ίδιους τους αδένες και μεγαλώνει.

Στατιστικά Στοιχεία: Είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, παρόλο που δεν εμφανίζεται κατά αποκλειστικότητα σε γυναίκες, αλλά σε μικρότερο ποσοστό και σε άντρες. Περίπου 230.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα τα ποσοστά εμφάνισης το χρόνο είναι περίπου 4.500, αντιστοίχως. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες, περίπου 40.000 θάνατοι ετησίως. Υπάρχει, ωστόσο, εμφανής και μεγάλη διαφορά μεταξύ του αριθμού των διαγνωσθέντων περιστατικών και του αριθμού των θανάτων, καθώς πλέον, οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού διαγιγνώσκονται αρκετά νωρίς για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία. Αυτό οδηγεί σε λιγότερους θανάτους ανά διαγνωσθείσα περίπτωση ετησίως.

Ιστοπαθολογική Ταξινόμηση: Το  80% των πρωτογενών καρκίνων του μαστού περιλαμβάνει τον κυτταρικό τύπο «Πορογενές Διηθητικό Καρκίνωμα» (Infiltrating Ductal Cancer), που ανήκει στην ευρεία κατηγορία των αδενοκαρκινωμάτων. Υπάρχουν, μεν, υποκατηγορίες όπως τα λοβιακά καρκινώματα και οι καρκίνοι των θηλών, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία ανήκει στα αδενοκαρκινώματα.

Παράγοντες Υψηλής Επικινδυνότητας: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού;

  • Κυρίως η ηλικία. Ένας στους οκτώ καρκίνους στις γυναίκες εμφανίζεται κάτω από την ηλικία των 45 ετών, τα δύο τρίτα ηλικίας άνω των 55 ετών.
  • Επιπλέον, είναι σαφές ότι το οικογενειακό ιστορικό είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Η ύπαρξη καρκίνου του μαστού σε 1ου βαθμού συγγενή, όπως μητέρα, αδερφή ή κόρη, διπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. Υπάρχουν γονίδια που σχετίζονται με την υψηλή επικινδυνότητα, γνωστά ως μεταλλάξεις των γονιδιωμάτων μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού Ι ή ΚΜ_Ι (BRCA1), που αυξάνει τον κίνδυνο από 55 έως 65%, καθώς και του καρκίνου του μαστού ΙΙ, ή ΚΜ_ΙΙ (BRCA2), ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο περίπου 45%. Αυτά είναι γονίδια που πλέον, μπορούν να εξεταστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια στο DNA κατάλληλων πληθυσμών.
  • Ο πυκνός ιστός του μαστού είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου, καθώς κάνει τις μαστογραφίες (mammograms), λιγότερο ακριβείς, αποτρέποντας την έγκυρη διάγνωση στο σωστό χρόνο.
  • Ο τρόπος ζωής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στον καρκίνο του μαστού. Η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η κατάχρηση οινοπνεύματος, η ατεκνία, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και η θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης (μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία), συμβάλλουν όλα σε κάποιο βαθμό στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, παρόλο που ο ακριβής αριθμός ή το ποσοστό του αυξημένου κινδύνου είναι συχνά ασαφή.

Πρόληψη: Υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν γνωστές αποδεδειγμένες στρατηγικές που μπορούν να προλάβουν επαρκώς την ασθένεια, εκτός από την προφυλακτική μαστεκτομή σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Τέτοιου είδους παρέμβαση μπορεί να υπάρξει σε γυναίκες με αυξημένο οικογενειακό ιστορικό και που είναι – κατ’επέκταση – φορείς αυτών των γονιδίων BRCA 1/ 2. Αυτού του είδους η μέθοδος πρόληψης όμως, δεν συνίσταται ούτε είναι δημοφιλής.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου, αλλά η συνολικότερη υιοθέτηση ενός υγειούς τρόπου ζωής, σε συνδιασμό με την έγκαιρη εξέταση. Δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σωματική δραστηριότητα και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, αποχή από το κάπνισμα είναι όλες στρατηγικές πρόληψης που διαπερνούν πολλούς καρκίνους.

Επιπρόσθετα, οι συνιστώμενες εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν:

  • Μηνιαία Αυτοεξέταση από τις ίδιες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου
  • Ετήσιες Εξετάσεις από εξειδικευμένους επαγγελματίες (γυναικολόγους, διαγνωστικά κέντρα κοκ.)
  • Μαστογραφίες, ειδικές ακτινογραφίες που επισυμβαίνουν μετά από συγκεκριμένες ηλικίες και με συχνότητα που προτείνει ο εκάστοτε ειδικός .
  • Άλλες τεχνικές ακτινολογίας, απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού ή υπερηχογράφημα, που είναι δυνητικά χρήσιμες για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, αλλά ο αυτοέγχος, οι ετήσιες εξετάσεις και οι μαστογραφίες παραμένουν το χρυσό πρότυπο.

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s